Väghållning

För de som vill förbättra väghållningen finns det flera saker att göra för att nå dit.

Som vanligt är det viktigt att ha bra däck och skillnaden mellan diagonal- och radialdäck är som bekant stor. För "normal", ej sk inspirerad körning, så räcker det med original däcksdimension men sidogreppet samt bromsförmågan blir naturligtvis bättre av lite bredare däck. Väghållningen blir själklart också bättre av bredare fälgar som ökar spårvidden.

Det andra steget är att ersätta original stötdämpare med modernare teleskopstötdämpare.
Det finns flera företag som tagit fram färdiga satser i olika avancerade nivåer. Det är bara att kolla de leverantörer som finns på sidan Länkar.

För de som vill hålla detta "inom familjen" så kan vår klubbmedlem Sören Kallin leverera kompletta satser som antingen kan bultas fast eller svetsas för den som heller vill det. Sören vittnar om att bilen blir mycket stadigare både rakt fram och i kurvorna. Lite stötigare dock över ojämnheter men det var väl väntat, inte minst som de flesta har originaldämpare som är slitna och inte ens fungerar som det var tänkt från början.

Steg tre kan vara att montera en krängningshämmare fram som märkbart minskar krängningen. Kolla hos leverantörerna i länklistan.

Steg fyra kan vara att montera kraftigare torsionsstavar fram. Antingen tar man torsionsstavarna från en Morris Marina (om man hittar någon...) eller så finns det att köpa nya i olika hårdhetsgrad från leverantörer i länklistan.

 

Sidan senast uppdaterad 2009-12-10.